Οδυσσέας Λυόμενος - Η Αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης

Νέα

2 Φεβρουάριος 2017

Ταξίδι με μοτοσικλέτα στα χνάρια του Οδυσσέα Λυόμενου

Μπορείτε να δείτε αρκετές από τις θέσεις που περιγράφονται στον Οδυσσέα Λυόμενο, όπως τον κόλπο του Φόρκυνος, το χοιροτροφείο του Εύμαιου, τον βράχο του Κόρακα και το Καστέλι, σε μια σειρά από βίντεο του Καναδού Ken Gibson, ο οποίος αυτοπεριγράφεται ως «μανιώδης μοτοσικλετιστής και αφοσιωμένος μελετητής της ελληνικής ιστορίας» και ο οποίος επισκέφτηκε την Κεφαλονιά το 2016. Ο Κεν είναι ένας ενθουσιώδης υποστηρικτής του Οδυσσέα Λυόμενου και ξεναγήθηκε από τον συντονιστή έργου John Crawshaw. Κάντε κλικ στην εικόνα παρακάτω για να δείτε τα βίντεο του.

25 Σεπτεμβρίου 2016

Βρείτε μας στο Facebook και στο Youtube

facebook

Ενημερώσεις για τις δραστηριότητες της ομάδας μας στο www.facebook.com/OdysseusUnbound και στο YouTube channel. Οι εργασίες μας εισέρχονται σε μια νέα συναρπαστική φάση, τακτικές ενημερώσεις και βίντεο θα ανεβαίνουν καθώς προχωράμε. Ανυπομονούμε να διαβάσουμε τα σχόλιά σας. Παρακαλείστε να κανετε «Like» στην σελίδα μας στο Facebook, μοιραστείτε την σελίδα μας με τους φίλους σας, και εγγραφείτε στο κανάλι YouTube για να παρακολουθήσετε όλα τα νέα βίντεο μας.

13 Ιουνίου 2016

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Heriot-Watt λαμβάνει κορυφαίο γεωλογικό βραβείο

Lyell Medal Presentation Ο καθηγητής John Underhill και ο καθηγητής David Manning, Πρόεδρος στης Γεωλογικής Εταιρείας.

Ο καθηγητής Τζων Άντερχιλ, κάτοχος της έδρας Ερευνητικής Γεωεπιστήμης της Σχολής Ενέργειας, Γεωεπιστήμης, Υποδομών και Κοινωνίας (EGIS) του Πανεπιστημίου Heriot-Watt, τιμήθηκε με το μετάλλιο Lyell της Γεωλογικής Εταιρείας.

Φέροντας το όνομα του Sir Charles Lyell, το μετάλλιο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1876 και είναι το κορυφαίο γεωλογικό βραβείο της Γεωλογικής Εταιρείας. Απονέμεται σε όποιον έκανε μία σημαντική συνεισφορά στην επιστήμη μέσω ενός αξιόλογου σώματος ερευνητικού έργου. Οι ερευνητές τόσο των θεωρητικών όσο και των εφαρμοσμένων πλευρών των γεωλογικών επιστημών μπορούν να είναι υποψήφιοι για το βραβείο, αλλά κανονικά απονέμεται σε ερευνητικές συνεισφορές στον χώρο των δομικών, ιζηματολογικών και στρωματογραφικών σπουδών. Ο καθηγητής Άντερχιλ είναι το μόνο μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του πανεπιστημίου που έχει κερδίσει αυτό το βραβείο στα 140 χρόνια της ιστορίας του.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Heriot-Watt.

16 Σεπτεμβρίου 2015

Αποτελέσματα επίγειας γεώτρησης στην Κεφαλονιά

Αποτελέσματα & Περίληψη της έρευνας μεταξύ 2011-2014

Πανόραμα της κοιλάδας της Θηνιάς Πανόραμα της κοιλάδας της Θηνιάς κοιτάζοντας ανατολικά από την Παλική.

Υπόβαθρο της μελέτης

Το αντικείμενο αυτής της φάσης της γεωφυσικής έρευνας ήταν να ελεγθεί η πρόταση ότι το νησί της Ιθάκης μπορεί να είχε περιγραφεί με ακρίβεια στην Οδύσσεια του Ομήρου ως το πιο απόμακρο προς δυσμάς από μια ομάδα τεσσάρων νησιών που βρίσκονται πέρα από τη δυτική ελληνική ακτογραμμή, και το οποίο βλέπει προς το σούρουπο και προς την ανοιχτή θάλασσα και έχει χαμηλό υψόμετρο. Αν αυτός ο ισθμός (που τώρα ονομάζεται κοιλάδα της Θηνιάς), ήταν κάποτε βυθισμένος, τότε η δυτική χερσόνησος της Κεφαλονιάς (που τώρα ονομάζεται Παλική), θα ήταν ένα ανεξάρτητο νησί από μόνη της, κι έτσι θα ταίριαζε ακριβώς στην ομηρική περιγραφή.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών χρησιμοποιήθηκε μία σειρά από επίγειες, θαλάσσιες και εναέριες γεωεπιστημονικές τεχνικές για να διερευνηθεί ο ισθμός της Θηνιάς και οι γύρω περιοχές, με σκοπό να καθοριστεί η φύση της υποκείμενης γεωλογίας της κοιλάδας της Θηνιάς. Οι τεχνικές αυτές περιλάμβαναν: μία ηλεκτρομαγνητική επισκόπηση και επισκόπηση LiDAR που πραγματοποιήθηκαν από ελικόπτερο, επίγειες έρευνες αντίστασης και σεισμικής διάθλασης, έρευνες βαρύτητας, θαλάσσιες έρευνες σεισμικής διάθλασης αβαθών υδάτων, έρευνες ηχοβολιστή πλευρικής σαρώσεως (sidescan sonar), τομογραφία υποδομής πυθμένα (sub-bottom profiling) και βαθυμετρία.

Η πλατφόρμα στη θέση γεώτρησης Η πλατφόρμα στη θέση γεώτρησης στην περιοχή του έλους του Λιβαδιού.

Κατά τη διάρκεια του 2010 και 2011, η εταιρεία Fugro (Φούγκρο), υπό την επίβλεψη του καθηγητή Underhill (Άντερχιλ), ανέλαβε ένα πρόγραμμα επίγειων και επιφανειακών (σε βάθος λιγότερο από 105 μέτρα) γεωτρήσεων και λήψεων πυρήνων πετρωμάτων χρησιμοποιώντας μία μικρή φορητή πλατφόρμα.

Το πρόγραμμα γεώτρησης καθορίστηκε από τα αποτελέσματα των προγενέστερων γεωφυσικών σπουδών και της γεωλογικής χαρτογράφησης πεδίου. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε επέτρεψε την απόκτηση συνεχόμενων πυρήνων βράχων από 17 τοποθεσίες γεώτρησης στην Κεφαλονιά, κυρίως στην κοιλάδα της Θηνιάς. Η συνεχής φύση των πυρήνων μάς παρέχει μία εκτενή και άνευ προηγουμένου βαθμονόμηση (calibration) της υπόγειας γεωλογίας της κοιλάδας της Θηνιάς και άλλων συναφών τοποθεσιών.

Συγκεντρώθηκαν σχεδόν 700 μέτρα από δείγματα πυρήνων και στη συνέχεια αυτά αναλύθηκαν στα εξειδικευμένα γεωλογικά εργαστήρια της Fugro στη Βόρεια Ουαλία το 2011-12. Οι πολλαπλές ερευνητικές μελέτες και τα δείγματα πυρήνων αναλύθηκαν το 2011-13 από τη Δρ Kirsten Hunter (Κίρστεν Χάντερ), PhD, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Underhill. Τα αποτελέσματα παρέχουν μία νεοφανή βάση για την κατανόηση της ηλικίας, της φύσης και της ιστορίας της μετα-αποθετικής παραμόρφωσης των ιζημάτων που βρίσκονται θαμμένα κάτω από τη σύγχρονη κοιλάδα και σε άλλες συναφείς τοποθεσίες.

Συμπεράσματα

 • Η γεωλογία της Θηνιάς είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ό,τι φαίνεται αρχικά από την επιφανειακή εμφάνισή της και μόνο. Είναι πλέον φανερό ότι συ-σεισμικές γεωτεκτονικές κινήσεις είχαν πιο σημαντικό αντίκτυπο απ’ό,τι ίσως φαινόταν αρχικά.
Εναέρια άποψη της κοιλάδας της Θηνιάς
Αριστερά: Μία λοξή εναέρια άποψη της κοιλάδας της Θηνιάς από τα ΝΔ. Η φωτογραφία απεικονίζει τη χαμηλή φύση του εδάφους, που ξεχωρίζει τη χερσόνησο της Παλικής από το κύριο σώμα του νησιού της Κεφαλονιάς. Αν αυτή η κοιλάδα ήταν βυθισμένη, η Παλική θα συνιστούσε το δυτικό νησί.
Δεξιά: Γεώτρηση στη βόρεια έξοδο του διαύλου κοντά στα Ζόλα.
 • Κοντά στο βόρειο άκρο του πιθανού διαύλου, στην ενδοχώρα του χωριού Ζόλα, αναγνωρίστηκε ένδειξη πρώην αιγιαλού κάτω από επίχωση κοιλάδας, αποτελούμενη από κατάπτωση πετρωδών κορημάτων περίπου στο επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας.
 • Τα ιζηματογενή στοιχεία δείχνουν ότι η κοιλάδα της Θηνιάς είχε κατακλυστεί από θαλάσσια νερά πιο πρόσφατα απ’ό,τι είχε υποδείξει η γεωλογία της επιφάνειας. Τα νέα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός αρχαίου θαλασσίου διαύλου της εποχής του Τεταρτογενούς (περίπου 400.000 π.Χ.). Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο καινούργιο εύρημα.
 • Η υπάρχουσα επίχωση της κοιλάδας δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα κατολίσθησης και κατάπτωσης πλαγιάς. Η αρχική υπόθεση των κατολισθήσεων και της κατάπτωσης βράχων εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό συστατικό της πλήρωσης της κοιλάδας, αλλά εξηγεί μόνο εν μέρει την απουσία του θαλασσίου διαύλου σήμερα.
 • Στο νότιο άκρο της κοιλάδας υπάρχει νέα ένδειξη μιας μεγάλης περιστροφικής αποθετικής ολίσθησης που καταλήγει σε ένα ανυψωμένο συστολικό σύμπλεγμα εφίππευσης, το οποίο θα μπορούσε να έχει διακόψει την πορεία του δίαυλου και να έχει ανυψώσει τον πυθμένα του και τα θαλάσσια απολιθώματά του αισθητά πάνω από τη στάθμη της θαλάσσας.
Σχηματισμός περιστροφικής αποθετικής ολίσθησης Σχηματικά διαγράμματα που απεικονίζουν τις διαδικασίες και τα προϊόντα της περιστροφικής αποθετικής ολίσθησης. Το άλμα ρήγματος λαμβάνει χώρα κατά μήκος μιας επιφάνειας περιστροφικής πτώχευσης, σχηματισμένης σε έναν στρωματογραφικό ορίζοντα ολισθήσεως, ο οποίος στην περίπτωση της κοιλάδας της Θηνιάς βρίσκεται κατά μήκος απότομων στρωσιγενών επιπέδων με κλίση προς τα δυτικά. Το κεντρικό μέρος της περιστροφής έχει μετατοπιστεί και η εφίππευση της ολίσθησης χαρακτηρίζεται από ανάστροφο ρήγμα (εφιππεύσεως).
 • Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό της κοιλάδας της Θηνιάς είναι ένα ανυψωμένος επίπεδος πυθμένας λίμνης, ονομαζόμενος Κατωχώρι, ο οποίος δημιουργήθηκε από γεωτεκτονικές κινήσεις και μεταγενέστερα αποξηράνθηκε. Καλύπτει τα παραμορφωμένα στρώματα, και είναι η περιστροφική εγκατακρήμνιση και κατάπτωση βράχων που σχετίζεται μ’αυτό που εγκατέστησε το κλειστό σύστημα αποστράγγισης, το οποίο εμπόδισε την εκροή και δημιούργησε την ίδια τη λίμνη. Στην προέλευση αυτό το χαρακτηριστικό είναι χτυπητά όμοιο με αυτό της Λίμνης Quake (Κουέικ) στη νοτιοδυτική Μοντάνα των ΗΠΑ, που σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα σεισμικής δραστηριότητας το 1959.
Πρώην πυθμένας της λίμνης Κατωχώρι & Λίμνη Quake, Μοντάνα
Η ομαλή πεδιάδα που χαρακτηρίζει την κοιλάδα της Θηνιάς αντιπροσωπεύει έναν πρώην (παλαιο-) πυθμένα λίμνης (λίμνη Κατωχώρι), ο σχηματισμός της οποίας είχε υποκινηθεί από την περιστροφική αποθετική ολίσθηση, που είχε διακόψει την αποστράγγιση της ορεινής χέρσου και έκανε τα νερά των πηγών να τελματωθούν σχηματίζοντας μια λίμνη.
Λίμνη Quake, Μοντάνα, ΗΠΑ: η περιστροφική ολίσθηση διέκοψε την εκροή των ποταμών που αποστράγγιζε την κοιλάδα, ούτως ώστε να δημιουργηθεί πίσω της μια λίμνη. Ένας αντίστοιχος μηχανισμός προβλέπεται για το σχηματισμό της λίμνης του Κατωχωρίου στη Θηνιά. Για την ιδιοκτησία των φωτογραφιών: βλ. υποσημειώσεις. Photos © Blox Images, Chicago.1
 • Στο έλος του Λιβαδιού βρέθηκε ένδειξη αρχαίων θαλάσσιων ιζημάτων και ιζημάτων αιγιαλού που υποδεικνύουν τη δυνατότητα να υπήρχε ένα αρχαίο λιμάνι στους πρόποδες του λόφου Καστέλλι.
Όψη του λιμανιού του Λιβαδιού από τον λόφο Καστέλλι & Πυρήνας από τη γεώτρηση στον λιμένα του Λιβαδιού
Αριστερά: Η θέση του λιμένα του Λιβαδιού δίπλα στον λόφο Καστέλλι.
Δεξιά: Πυρήνας από οπή γεώτρησης στο λιμάνι του Λιβαδιού: η τομή πυρήνα δείχνει λατυποπαγή και κροκαλοπαγή που βρέθηκαν στην ασυμφωνία στη βάση της τομής του Ολόκαινου.

Περίληψη

Η γεωλογική έρευνα με τη χορηγεία της εταιρείας Fugro και υπό τη διεύθυνση του καθηγητή John Underhill ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με ασφάλεια και χωρίς βλάβη στο περιβάλλον. Τα αποτελέσματα της γεωεπιστημονικής εκστρατείας αποκάλυψαν ένα σύνθετο γεωτεκτονικό και γεωλογικό τοπίο κάτω από την κοιλάδα της Θηνιάς. Έχουν καταρρίψει την υπόθεση της απλής κατάπτωσης πλευρικού τείχους και της πλήρωσης και έχουν εγείρει μια άλλη πιθανότητα, αυτήν μιας μαζώδους περιστροφικής αποθετικής ολίσθησης, που οδηγεί στην εφίππευση και ανύψωση ενός αρχαίου θαλασσίου διαύλου.

Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι αυτό της χρονολόγησης: θα μπορούσε αυτή η περιστροφική αποθετική ολίσθηση να έχει συμβεί πρόσφατα (στα τελευταία ~3.100 χρόνια) και επομένως να είναι υπαίτια για το γέμισμα και τη μετατόπιση ενός Μυκηναϊκού θαλασσίου διαύλου;

Άλλα, πολλά υποσχόμενα, ευρήματα περιλαμβάνουν την ανακάλυψη αρχαίων αποθεμάτων αιγιαλού, θαμμένων κάτω από υλικά κατολίσθησης, στο βόρειο άκρο της κοιλάδας ττης Θηνιάς και ενδείξεις ενός αρχαίου θαλασσίου λιμένα που άγγιζε τους πρόποδες του λόφου Καστέλλι και ο οποίος περιείχε δείγματα χρονολογήσιμα με ραδιενεργό άνθρακα και σύγχρονα με την εποχή του Οδυσσέα. Ένας ανώμαλος, μεταγενέστερης εποχής, πυθμένας λίμνης είναι ένα ακόμα αξιοπρόσεκτο εύρημα.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι προηγουμένως έχουν ταυτιστεί τοποθεσίες της Μυκηναϊκής περιόδου, τόσο στη δυτική χερσόνησο (που ονομάζεται Παλική), όσο και στο υπόλοιπο μέρος του νησιού της Κεφαλονιάς, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η γη παρουσιάζει σημαντικό ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον που φτάνει μέχρι την περίοδο που μας ενδιαφέρει.

Επόμενα βήματα

Τα προτεινόμενα επόμενα βήματα της γεωλογικής έρευνας είναι να διεξαχθεί μία χαρτογραφική αξιολόγηση πεδίου της νοτίας εξόδου, για να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις ενός κεκλιμένου και ανυψωμένου διαύλου που ανυψώνεται προς τις ανατολικές πλευρές του κόλπου του Αργοστολίου.

Επιπλέον, θα επιχειρήσουμε να αναλάβουμε μία θαλάσσια επιφανειακή λήψη πυρήνων στο βόρειο άκρο του κόλπου του Αργοστολίου, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα χρονολογικό προφίλ του υλικού πλήρωσης του πρώην θαλασσίου διαύλου που αναγνώρισαν τα σεισμικά δεδομένα, και να διερευνήσουμε περαιτέρω τη φύση του ιζηματογενούς υλικού πλήρωσης. Αυτά θα μας δώσουν μία βάση, από την οποία θα μπορέσουμε να περιγράψουμε πώς και πότε αυτή η κοιλάδα εξελίχθηκε και πληρώθηκε. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα, η οποία είναι σε αναμονή από το 2012, μπορεί να επιτευχθεί το 2016, αλλά ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση και από τη χορήγηση των απαραίτητων τοπικών και εθνικών εγκρίσεων και αδειών που διέπουν αυτές τις διαδικασίες.

Άλλη προκαταρτική εννοιολογική δουλειά θα αναπτυχθεί σε σχέση με τον λόφο Καστέλλι, το λιμάνι του Λιβαδιού και άλλες τοποθεσίες στη χερσόνησο της Παλικής, σε μια προσπάθεια να καθοριστούν οι μελλοντικές παράμετροι μιας πιθανής υποεπιφανειακής έρευνας. Τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συζήτηση με τις τοπικές και τις εθνικές αρχές, σχετικά με την πιθανότητα μη διεισδυτικής σάρωσης υπεδάφους στις τοποθεσίες που έχουν αναγνωριστεί κατά τη διάρκεια της γεωλογικής εξερεύνησης ως πολλά υποσχόμενες.

Φορτώστε ολόκληρο το κείμενο των αποτελεσμάτων της επίγειας γεώτρησης στην Κεφαλονιά – 2011-2014 Ερευνητική Έκθεση (μόνο στα αγγλικά).

Ευχαριστίες

Το παρόν αναγνωρίζει την πολύ σημαντική συνεισφορά της Δρ Kirsten Hunter για την κατανόηση της υποκείμενης γεωλογίας της κοιλάδας της Θηνιάς και άλλων παρακειμένων τοποθεσιών της Κεφαλονιάς, μέσω της δουλειάς που περιγράφηκε στη διδακτορική διατριβή της με τίτλο “Αξιολογώντας τα γεωλογικά, γεωμορφικά και γεωφυσικά τεκμήρια για την επανατοποθέτηση της πατρίδας του Οδυσσέα, της αρχαίας Ιθάκης” (“Evaluating the geological, geomorphic and geo-physical evidence for the re-location of Odysseus’ homeland, Ancient Ithaca”).

H ερευνητική ομάδα θα ήθελε επίσης να αναγνωρίσει την τεράστια συνεισφορά της γεωεπιστημονικής εταιρείας Fugro, τόσο στη χορηγεία, όσο και στην εκτέλεση των εκτενών ερευνητικών φάσεων, οι οποίες, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Underhill, οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα.

Παρ’όλα αυτά, οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα αντιπροσωπεύουν τις γνώμες της ερευνητικής ομάδας του Οδυσσέα Λυόμενου και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με αυτές της Δρ Hunter ή της Fugro σε κάθε περίπτωση.

Για ερωτήσεις γεωολογικού περεχομένου:
Καθηγητής John Underhill
Πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονσδίας Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών (EAGE)
Έδρα Στρωματογραφίας και Μέλος της Βασιλικού Σωματείου του Εδιμβούργου Royal Society of Edinburgh (FRSE)
Διεύθυνση: Professor of Exploration Geoscience
Centre for Exploration Geoscience,
School of Energy, Geoscience, Infrastructure & Society,
Heriot-Watt University, Edinburgh Campus,
Riccarton, Edinburgh, Scotland, EH14 4AS;
Email: J.R.Underhill@hw.ac.uk

Για ερωτήσεις επί του Ομηρικού κειμένου:
Καθηγητής James Diggle (Τζέιμς Ντιγκλ)
Επίτιμος καθηγητής αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, & Μέλος του Queens’ College, Cambridge
Email: jd10000@cam.ac.uk

Για γενικές ερωτήσεις:

odysseus.unbound.info@gmail.com

John Crawshaw (Τζον Κρόσο), συντονιστής έργου του Οδυσσέα Λυόμενου
Email: odysseus.unbound.info@gmail.com

Σημειώσεις

 1. Iδιοκτησία φωτογραφιών:
  Με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου ρητά αναφέρεται κάποια άλλη πηγή, οι εικόνες που παρουσιάζονται αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του έργου του Οδυσσέα Λυόμενου.
  Ασπρόμαυρη άποψη της λίμνης: Blox Images, Chicago
  Έγχρωμη απεικόνιση της λίμνης: Blox Images, Chicago

Aug 17 2015

Ο ΡOΜΠΕΡΤ ΜΠIΤΛΣΤΟΟΥΝ (Robert Bittlestone) - 1952-2015

Robert Bittlestone

Είναι με μεγάλη θλίψη που ανακοινώνουμε το θάνατο του ΡOΜΠΕΡΤ ΜΠIΤΛΣΤΟΟΥΝ (Robert Bittlestone), πρωταγωνιστή συγγραφέα του βιβλίου "Οδυσσέας Λυόμενος: η αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης" και Ιδρυτή του Ερευνητικού ΄Εργου "Οδυσσέας Λυόμενος" (Odysseus Unbound Project). Ο Ρομπερτ δεν συνήλθε ποτέ από την απώλεια της πολυαγαπημένης του συζύγου Jean το 2011 και πέθανε στο σπίτι του στις 4 Μαϊου 2015. Θα λείψει αφάνταστα από την οικογένεια του, τους φίλους του, τους συνεργάτες του και το ευρύτερο δίκτυο του Ερευνητικού ΄Εργου "Οδυσσέας Λυόμενος", ενώ ο ενθουσιασμός του που ξεχείλιζε θα παραμείνει μία συνεχής πηγή έμπνευσης.

Για όσους το επιθυμούν, δωρεές στη μνήμη του Ρομπερτ, για την 'Ερευνα του Καρκίνου του Εγκεφάλου στο: www.justgiving.com/RobertBittlestone

Mία νέα Οργανωτική Επιτροπή έχει ιδρυθεί για να αναλάβει να προχωρήσει το Ερευνητικό ΄Εργο "Οδυσσέας Λυόμενος" με την ίδρυση κληροδοτήματος, ώστε να συνεχιστούν τα γεωερευνητικά πειράματα της θεωρίας ότι η σημερινή Παλλική αντιστοιχεί στην Αρχαία Ιθάκη όπως απεικονίζεται στην Οδύσσεια του Ομήρου και να διεξάγει ακριβή συμπεράσματα γύρω από το Ερευνητικό ΄Εργο. Στο άμεσο μέλλον θα δημοσιευθούν νεώτερα στην ιστοσελίδα αυτή, που θα περιλαμβάνεται και περίληψη των γεωερευνητικών ευρημάτων του ΄Εργου, μέχρι σήμερα.