Οδυσσέας Λυόμενος - Η Αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης

Οι Συγγραφείς

Robert Bittlestone

Ο ΡOΜΠΕΡΤ ΜΠIΤΛΣΤΟΟΥΝ (Robert Bittlestone) - 1952-2015

έλαβε κλασσική παιδεία και σπούδασε εφαρμοσμένες επιστήμες πριν να σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Cambridge). To 1979 ίδρυσε την εταιρία Metapraxis Ltd (Μετάπραξις) με σκοπό να βοηθήσει μεγάλα συγκροτήματα επίχειρήσεων να βελτιώσουν τη διαχειριστική τους πληροφόρηση και τις εκθέσεις των διοικητικών τους συμβουλίων. Σήμερα η Metapraxis ηγείται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς, στην οικονομική ανάλυση και στην απεικόνιση των δεδομένων. Το 2002 ο Ρομπερτ επανήλθε στο παληό τους πάθος για κλασσικές σπουδές και εφάρμοσε τις μεθόδους διαχείρησης, οργάνωσης και απεικόνισης δεδομένων για να λύσει το προαιώνιο μυστήριο της τοποθεσίας της Αρχαίας Ιθάκης. Μετά τη δημοσίευση του βιβλίου "Οδυσσέας Λυόμενος: η αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης" το 2005, ο Ρομπερτ ήταν στο προσκήνιο της έρευνας έκτοτε και μέχρι τον πρόωρο θάνατο του. Η λαμπρή εργασία που άρχισε, συνεχίζεται σήμερα από τους συναδέλφους του και τους συνεργάτες του.

James Diggle

Ο ΤΖEΙΜΣ ΝΤΙΓΚΛ (James Diggle)

είναι επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Cambridge) και μέλος του Κολλεγίου Κουϊνς. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα έργα: The Oxford Classical Text of Euripides (Κλασικό κείμενο του Ευριπίδη-Οξφόρδη, 1981-94), Euripidea: Collected Essays (Ευριπίδεια: Συλλογή δοκιμίων -Οξφόρδη 1994) και Theophrastus: characters (Θεόφραστος : Χαρακτήρες - Κέμπριτζ 2004). Διετέλεσε Πανεπιστημιακός Λέκτωρ στο Κέμπριτζ (Cambridge) για έντεκα χρόνια και δημοσίευσε επιλεγμένες διαλέξεις του στο έργο Cambridge Orations (διαλέξεις του Κέμπριτζ 1994). Είναι Μόνιμο Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Αντεπιστέλλων Εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών.

John Underhill

Ο ΤΖΟΝ AΝΤΕΡΧΙΛ (John Underhill)

είναι Καθηγητής στην ΄Εδρα της Ερευνητικής Γεωεπιστήμης, Ινστιτούτο Μηχανικής Πετρελαίου, Σχολή Ενέργειας, Γεωεπιστήμης, Υποδομών και Κοινωνίας, Πανεπιστήμιο Χέριοτ-Γουάτ (Heriot-Watt), Εδιμβούργο. Το πρωταρχικό ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην αξιοποίηση της γεωλογικής έρευνας πεδίου και των γεωφυσικών μεθόδων για τη διερεύνηση της δομής και της στρωματογραφίας των ιζηματογενών λεκανών. ΄Εχει ερευνήσει συστηματικά και έχει φέρει στο φως πολλά νέα στοιχεία για τη γεωλογία των Ιονίων νήσων, στη Δυτική Ελλάδα από το 1982. Είναι Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Εδιμβούργου. Διετέλεσε επίσης διαιτητής σε επαγγελματικούς αγώνες ποδοσφαίρου και ήταν στον κατάλογο της FIFA των Διεθνών Δαιτητών.

Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ (Elias Toumasatos, μεταφραστής)

είναι πτυχιούχος των τμημάτων νομικής και Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Ιστορίας, υποτρ. Κληροδοτήματος Σπ. Αντύπα). Εργάζεται ως διευθυντής της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά.